Σι Χάι Τανγκ 释海灯 (Shi Hai Deng 1902 - 1988)

Ο δάσκαλος Σι Χάι Τανγκ 释海灯 (Shi Hai Deng 1902 - 1988) ήταν αξιοσέβαστος δάσκαλος στις πολεμικές τέχνες Σάο Λιν αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλος δάσκαλος του βουδισμού Τσαν. Έζησε μια πολύ ενεργή ζωή ως τα γεράματά του – έφυγε σε ηλικία 86 ετών - συμμετέχοντας σε βουδιστικές διασκέψεις στις πόλεις Τσενγκ Μπου 成都  (Cheng Bu) και Μπέι Τζινγκ 北京 (Bei Jing) "Πεκίνο". Μελετούσε τις βουδιστικές γραφές καθημερινά και δίδασκε Σάο Λιν Γου Κουνγκ 武功 (Wu Gong) "Πολεμικό Κουνγκ Φου" σε πολυάριθμους σπουδαστές και οπαδούς του.  

Ο δάσκαλος Χάι Τανγκ γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1902 στο νομό Τζιέν Γιόου (Jian Υou) της επαρχίας Σι Τσουάν 四川 (Si Chuan). Ο πατέρας του ήταν ράφτης, μεγαλώνοντας έτσι σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Ο δάσκαλος Χάι Τανγκ άρχισε τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία επτά ετών. Διδάχτηκε την δεξιότητα του ξίφους από το θείο του Σουέ Τζιού Τσι (Xue Jiu Zhi), πολύ γνωστού δασκάλου του Κουνγκ Φου εκείνης της εποχής.  

Όταν ήταν 12 ετών, ο πατέρας του χάθηκε κάτω από τραγικές περιστάσεις από την απαίσια συμμορία Χουάνγκ Τουάν Λιάν (Huang Tuan Lian). Μετά από εκείνο το γεγονός ο Χάι Τανγκ άρχισε να μαθαίνει πολεμικές τέχνες από διάσημους δασκάλους. Το μοναστήρι Σάο Λιν εκείνη τη περίοδο ήταν πολύ διάσημο. Μερικοί μοναχοί Σάο Λιν έφτασαν και εγκαταστάθηκαν κοντά στην περιοχή του Χάι Τανγκ και εκείνος με  ενθουσιασμό άρχισε να μελετά την τέχνη των Σάο Λιν. Ένας γνωστός δάσκαλος του ναού Σάο Λιν ο μοναχός Σι Τσου Φαν 释诸帆 (Shi Zhu Fan) δέχτηκε τον νέο Χάι Τανγκ ως σπουδαστή του. Πήγαν σε ένα βουδιστικό ναό που ήταν στα βουνά Εμέι 峨嵋山 (Emei Shan) και εκεί ο Χάι Τανγκ διδάχτηκε Σάο Λιν Γου Κουνγκ 武功 (Wu Gong), Τσι Κουνγκ (Qi Gong) και βουδισμό Τσαν. Μελέτησε βαθιά Τονγκ Τσι Κουνγκ 童子功 (Tong Zi Gong) "Παιδική δεξιότητα", Μέι Χουά Τσουάν 梅花拳 (Mei Hua Quan) "Η γροθιά του άνθους της δαμασκηνιάς" και Αρ Τσι Τσαν 二指禅 (Er Zhi Chan) "Δύο δάχτυλα Ζεν".   

Όταν έγινε 21 ετών ο Χάι Τανγκ στάλθηκε από τον κύριό του στο ναό Τσάο Τζούε (Zhao Jue Si) για να ολοκληρώσει τη γνώση του στο βουδισμό Τσαν. Στο ναό έγινε αποδεκτός από τον δάσκαλο Σι Τσι Κουάνγκ (Shi Zhi Guang). Ορίστηκε μοναχός και του δόθηκε το βουδιστικό όνομα Σι Χάι Τανγκ. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 1945, ο μοναχός Χάι Τανγκ έφυγε και πήγε στο ναό Σάο Λιν για να επισκεφτεί και να τιμήσει τον ναό του δάσκαλού του Σι Τσου Φαν. Οι μοναχοί Σάο Λιν του ζήτησαν να μείνει και να διδάξει. Έτσι αποφάσισε να μείνει για λίγο στο ναό. Έξι μήνες αργότερα έφυγε και μέσω της πόλης Λούο Γιάνγκ 洛阳 (Luo Yang), περπάτησε ως τη πόλη Κάι Φενγκ 开封 (Kai Feng) της επαρχίας Χο Ναν 河南 (He Nan), φτάνοντας στο βουνό Τιάν Τάι (Tian Tai Shan). Παρέμεινε εκεί για 7 έτη επισκεπτόμενος οκτώ ναούς.

Την άνοιξη του 1952 έφυγε για τη Σαγγάη με σκοπό να διδάξει βουδισμό Τσαν και πολεμικές τέχνες Σάο Λιν. Στο τέλος του 1982 ο ηγούμενος του ναού Σάο Λιν, Σι Σινγκ Τσενγκ 释行正 (Shi Xing Zheng 1914 - 1987), του ζήτησε να γίνει δάσκαλος του μοναστηριού. Ο μοναχός Χάι Τανγκ πήγε στη σπηλιά του Τα Μο και διαλογίστηκε – χωρίς νερό και τρόφιμα - για επτά ημέρες πριν απαντήσει. Μετά τη περισυλλογή αποφάσισε με μεγάλη ευχαρίστηση να μείνει στο ναό Σάο Λιν. Βλέποντας τους φτωχούς μοναχούς, πούλησε ότι είχε και αγόρασε χίλια κιλά ρύζι και φυτικά έλαια, προσφέροντάς τα στο μοναστήρι.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών