Εικονική μάχη δύο ατόμων - Τουί Λιάν (对练 Duì Liàn)


Εικονική μάχη 对练 Duì Liàn

Οι ασκήσεις σε ζευγάρι (εικονικής μάχης με δύο άτομα) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων των παραδοσιακών κινεζικών πολεμικών τεχνών. Οι μεμονωμένες φόρμες - Τάο Λου 套路 (Tàolù) - είναι καλές για την αυτο-καλλιέργεια, αλλά αν κάθε ασκούμενος φιλοδοξεί να εφαρμόσει τις τεχνικές, οι ασκήσεις με έναν έτερο είναι το πρώτο και βασικό βήμα. Οι ασκήσεις αυτές συνήθως ονομάζονται Τουί Λιάν (对练 Duì Liàn). Σημειώστε ότι αυτός είναι το ίδιος όρος που χρησιμοποιείται στο σύγχρονο Γου-Σου για την μορφή αγώνα δύο ατόμων. Το αντίστοιχο αγώνισμα του Γου Σου Τουί Λιάν είναι διαφορετικό από τέτοιου είδους ασκήσεις Σαολίν.


To Σαολίν Κουνγκ Φου έχει αμέτρητες ασκήσεις για 2 άτομα. Υπάρχουν ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για προετοιμασία. Άλλες εξάγονται από φόρμες για να κατανοηθούν συγκεκριμένες τεχνικές και συνδυασμοί μάχης. Ωστόσο οι φόρμες δύο ατόμων γενικά κινούνται σε μια σειρά διαφορετικών εξελιγμένων τεχνικών. Για τον έτερο ασκούμενο το ζητούμενο είναι η εστίαση στην απλότητα και την επανάληψη. Μέσω της επανάληψης, οι ασκούμενοι προσβλέπουν ώστε οι τεχνικές αυτές να αποθηκευτούν στη μνήμη των μυών και να καταστούν αυτόματες κινήσεις απαντήσεις γρήγορων αντανακλαστικών. Υπάρχει επίσης η πτυχή προετοιμασίας (σκληραγώγησης) των ασκούμενων. Στόχος είναι να σκληρύνουν τα μέρη του σώματος τους μέσω του άλλου, όπως ο σίδηρος ακονίζει τον σίδηρο. Η πρόθεση του έτερου σε αυτές τις ασκήσεις είναι διαφορετική από ότι σε έναν αγώνα. Στον αγώνα το ζητούμενο είναι να κυριαρχήσει ο αντίπαλος. Εδώ είναι απλά μια προσομοίωση αγώνα. Είναι πιο συνεργάσιμος ο έτερος στην άσκηση. Σε σύγκριση με το πινγκ πονγκ που το παιχνίδι παίζεται "στα σημεία", στην άσκηση με δύο,  είναι σαν προσπαθούμε απλά να διατηρήσουμε το μπαλάκι όσο το δυνατόν περισσότερο στο ταμπλό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην άσκηση με ετέρους, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τρεις ή και περισσότερους έτερους.

 


Μέθοδος «Xέρια, Μάτια, Σώμα (μετατόπιση) & Γροθιά» - Σόου Γιάν Σεν Φα Τσουάν  (手眼身法拳 shǒu yǎn shēn fǎ quán)


Η μέθοδος «Xέρια, Μάτια, Σώμα (μετατόπιση) & Γροθιά» - Σόου Γιάν Σεν Φα Τσουάν (手眼身法拳 shǒu yǎn shēn fǎ quán) ανήκει στα πλαίσια του Τζουάνγκ Κουνγκ Ντου Λιάν (桩功对练 Zhuāng Gōng Duì Liàn) που σημαίνει εξάσκηση με έναν συνασκούμενο σε ένα συμμετρικό μοτίβο όπου οι δύο έτεροι κάνουν ακριβώς τις ίδιες κινήσεις.

Έχει σκοπό να εξοικειώσει τον ασκούμενο με:

  • βασικές μορφές χρήσης αυτοάμυνας με τους βραχίονες (χέρια),
  • να ευαισθητοποιηθεί στην παρουσία του αντίπαλου στον χώρο (μάτια),
  • καθώς και να μετατοπιστεί αποτελεσματικά απέναντι στον συνασκούμενο (σώμα).

Αυτό είναι μια βασική μέθοδος για τη βελτίωση του συντονισμού των ασκούμενων, ενδυνάμωση των βραχιόνων και την εξοικείωση με την μετατόπιση του σώματος (βηματισμού). Όσον αφορά τον όρο Τζουάνγκ ( zhuāng) να διευκρινίσουμε ότι αναφέρεται στο Μέι Χούα Τζουάνγκ (梅花 méihuā zhuāng) το "Άνθος της Δαμασκηνιάς” που είναι λεπτοί, ίσιοι και ψηλοί στύλοι από τον κορμό του δέντρου.

Έτσι από τη στιγμή που αυτό το μοτίβο άσκησης θα αφομοιωθεί, μπορεί να ασκηθεί και επάνω σε στύλους. Οι άσκηση πάνω στους στύλους δεν είναι δημοσιευμένη έξω από τον ναό Σαολίν, ωστόσο όταν οι ασκούμενοι είναι έτοιμοι, αυτοί μπορούν να εκπαιδευτούν με ένα σχετικά ελαφρά υπερυψωμένο τόπο, όπως τσιμεντόλιθους.



Οι Έξι Αρμονίες – Λιού Χε Τουί Λιάν (六合对练 liù hé duì liàn)


Η έννοια των έξι αρμονιών είναι διαδεδομένη ευρέως στις κινεζικές πολεμικές τέχνες. Οι διάφορες σχολές έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι είναι οι έξι αρμονίες. Μια κοινή απόδοση στις πολεμικές τέχνες είναι:

  • Γοφοί σε αρμονία με τους Ώμους
  • Γόνατα σε αρμονία με τις Αγκώνες
  • Πόδια σε αρμονία με τα Χέρια.

Μια άλλη απόδοση λέει:

1.     Σώμα σε αρμονία με τον νου

2.     Νους σε αρμονία με την πρόθεση

3.     Πρόθεση σε αρμονία με το Τσι

4.     Τσι σε αρμονία με το πνεύμα

5.     Πνεύμα σε αρμονία με την κίνηση

6.     Κίνηση σε αρμονία με το κενό


Ακόμα στον Βουδισμό είναι: Η αρμονία στο σώμα, στον λόγο, στην σκέψη, στο ήθος, στην παρουσία και στην διάδοση των διδασκαλιών που λαμβάνουμε.

 


Σώματα που κολλάνε - Τίε Σεν Κάο (贴身靠 Tiē Shēn Kào)


Το Σεν Κάο είναι ένας άλλος τύπος συμμετρικής άσκησης με έτερο. Σαν το Τζουάνγκ Κουνγκ Ντου Λιάν, αρχίζει με μια άσκηση ενδυνάμωσης των βραχιόνων σε συνδυασμό με μια ακολουθία συντονισμένου βηματισμού. Μετά από τρεις επαναλήψεις σε κάθε πλευρά, έρχονται σε επαφή τα σώματα για άσκηση της στάσης (ρίζωμα). Οι ασκούμενοι συγκρούουν τα σώματά τους εναντίον του άλλου ώστε να «ριζώσουν» στην θέση τους. Υπάρχει μια σόλο έκδοση της παρούσας δεξιότητας που χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο, αλλά αντί για άνθρωπο συνεργάτη, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί ένα δέντρο. Ο κορμός του δέντρου πρέπει να είναι αρκετά παχύς και σχετικά εύκαμπτος. Πρέπει να αποφεύγονται δέντρα που έχουν υπερβολικά τραχύ φλοιό ή είναι πάρα πολύ δυνατά. Επιπλέον η άσκηση δεν πρέπει να γίνεται σε δέντρα που θα μπορούσαν να πέσουν βαριά κλαδιά, κώνοι ή φρούτα κατά την πρόσκρουση.


 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών