Γου 悟 (wù) - Συνειδητοποίηση

Τους αρχαίους καιρούς, ο κόσμος περιέγραφε τη ζωή σαν ένα όνειρο. Οι βουδιστικές διδασκαλίες θεωρούν ότι μόνο όποιος καλλιεργεί τον εαυτό του είναι δυνατόν να ξυπνήσει από αυτό το όνειρο. Αυτό το ξύπνημα ονομάζεται "Γου" 悟 (wù), το οποίο σημαίνει αφύπνηση με την έννοια της "φώτισης", της "συνειδητοποίησης".

Το σχετικό ιδεόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το Σιν 忄(Xin) που σημαίνει "καρδιά" και το Γουό 吾 (wú) που είναι "ο εαυτός". Το "Γου" 悟 λοιπόν σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά μας για να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του εαυτού μας και όλων των πραγμάτων γύρω μας. Το να ξυπνήσει κάποιος από ένα όνειρο επίσης ονομάζεται Ου (wù), αλλά ο χαρακτήρας είναι διαφορετικός 寤(wù).

Το Γου 悟 με την έννοια της συνειδητοποίησης παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία του βασιλιά Μαϊμού στο "Ταξίδι του στη Δύση", σε ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας της Κίνας 四大名著 (Sì Dà Míng Zhù) που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, αυτά τα μυθιστορήματα των 100 και επιπλέον κεφαλαίων, έχουν επιδράσει βαθιά την κινεζική κουλτούρα και εκπροσωπούνται στην τέχνη, σε ταινίες, στο θέατρο, στη λογοτεχνία και πολλά άλλα.
 
Ιδιαίτερα οι ιστορίες από τις περιπέτειες του μαγικού βασιλιά Μαϊμού είναι γνωστά σε όλους στην Κίνα από παιδιά έως και τους ηλικιωμένους. Περιγράφουν χαρακτήρες που συμμορφώνονται με τις βουδιστικές, ταοϊστικές και παραδοσιακές κινεζικές ηθικές φιλοσοφίες, προσφέροντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο σκέψης.
 
Στο ταξίδι, ο βασιλιάς Μαϊμού και οι φίλοι του βρίσκουν αμέτρητους "δαίμονες με μάσκες". Αλλά από την στιγμή που καλλιεργούν την φύση τους, χάρη στο "Γου" μπορούν να δουν την αληθινή φύση τους σε αυτά τα κακά πνεύματα και να αποφύγουν πολλές επιπλοκές. Το μήνυμα αν και αλληγορικό, είναι σαφές. Από την "ζωώδη" ενστικτώδη συμπεριφορά πρέπει να περάσουμε στην καλλιέργεια του χαρακτήρα μας μέσα από την ατομική μας "συνειδητοποίηση" κατανοώντας τις αδυναμίες μας και τους ατομικούς μας "δαίμονες με μάσκες". Έτσι αποφεύγουμε ένα σωρό ανεπιθύμητες καταστάσεις και προβλήματα που μας δημιουργούν στη ζωή.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών