Η πρακτική του "Τσαν", 坐禅 (Zuò Chán) - Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρακτικής Σαολίν. Όλα τα άλλα είναι μια επέκταση του. Από την στάση, το περπάτημα, το κάθισμα, το ξάπλωμα, το φαγητό, την εργασία, την ομιλία μέχρι και την άσκηση στο παραδοσιακό Σαολίν Γου Κουνγκ 武功 (Wǔ Gōng) όλα θεωρούνται ένα είδος διαλογισμού Τσαν 禅 (Chán) - μία ενέργεια διαλογισμού. Για το λόγο αυτό, η πρακτική του παραδοσιακού Σαολίν Γου Κουνγκ ονομάζεται  Γου Κουνγκ Τσαν 武功禅 (Wǔ Gōng Chán), ή "Τσαν του Γου Κουνγκ". 

Είτε κάθεται στο έδαφος ή σε μαξιλάρι με τα πόδια σταυρωμένα, ή σε μια καρέκλα με τα πόδια ίσια, ο μαθητής μένει σιωπηλά ακίνητος.  

Από την ακινησία έρχεται σε κίνηση, μέσα από την κίνηση σε ακινησία. Αυτή είναι η αρχή και το τέλος της πρακτικής Σαολίν. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αρχή, και δεν υπάρχει τέλος. Το να υπερβούμε την κίνηση και την ακινησία είναι το υψηλότερο επίπεδο διαλογισμού. 

Ο διαλογισμός, Ζούο Τσαν 坐禅 (Zuò Chán) είναι η πρακτική της απλότητας. Είτε στην έναρξη είτε στην ολοκλήρωση της εργασίας μιας πλήρους ημέρας, ο διαλογισμός χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τον εαυτό μας. Είναι σαν να κάνουμε ένα ντους. 

Στην αρχή της ημέρας, ο νους γίνεται καθαρός και αφυπνίζεται πλήρως, έτοιμος για ό,τι φέρει η μέρα, ανά πάσα στιγμή, να ανταποκριθεί ήρεμα με αποφασιστικότητα και καλοσύνη. 

Στο τέλος της ημέρας, ακριβώς όπως τα  βρώμικα και τσαλακωμένα ρούχα από την εργασία και την καθημερινή δραστηριότητα θα πρέπει να πλένονται, έτσι και ο διαλογισμός εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό για τον καθαρισμό του νου και την χαλάρωση του σώματος. Ακόμα και 10 λεπτά στην αρχή και το τέλος της κάθε ημέρας είναι απαραίτητα για την μέθοδο της επιστροφής στην απλότητα. Πολλές φορές είμαστε πολύ συγχυσμένοι με τις ανησυχίες και τα επιφανειακά πράγματα που προκαλούν δυστυχία και ψυχική αναταραχή. Όλα αυτά προκαλούν μια εσωτερική ψυχική φλυαρία στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Όσο αυτό συνεχίζεται, δεν θα βρούμε την ειρήνη και τη σαφήνεια στις ζωές μας. Ο διαλογισμός είναι επομένως μια μέθοδος που μας επιστρέφει στην ευαισθητοποίηση της παρούσας στιγμής, να παρατηρήσουμε ήρεμα και να ανακτήσουμε αληθινό μας εαυτό. 

Η αυθεντική πρακτική Σαολίν είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί προς την πνευματική διαύγεια και ηρεμία. Με την οικοδόμηση ενός ισχυρού σώματος και μιας μαλακότερης εσωτερικής φύσης, οι Σαολίν πειθαρχίες ως διαλογισμός ενισχύουν τον ασκούμενο στην εξεύρεση σταθερότητας προς τα μέσα την οποία την μοιράζεται με αυτούς που τον περιβάλλουν.

Η ευτυχία δεν κρύβεται κάπου έξω, αλλά μέσα μας, εδώ και τώρα...

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών