Σι Γιούνγκ Σιάνγκ 释永祥 (Shì Yǒng Xiáng, 1913 – 1987)

Αν και για πολλούς ανθρώπους το όνομα του Σι Γιούνγκ Σιάνγκ 释永祥 (Shì Yǒng Xiáng, 1913 – 1987) δεν είναι γνωστό, η σημασία αυτού του μεγάλου διδασκάλου Σαολίν είναι αδιαμφισβήτητη. Χάρη στο έργο του σήμερα το Κουνγκ Φου των Σαολίν είναι γνωστό όπως ήταν και πριν την καταστροφή του ναού το 1928. Ο  Γιούνγκ Σιάνγκ δεν ήταν μόνο μια διάνοια του Κουνγκ Φου αλλά συνέβαλλε και στην ανάπτυξη του Σαολίν για τις επόμενες γενιές. 

Το όνομα του ήταν Ουάνγκ Ουέν Πίνγκ (Wang Wen Bing) και γεννήθηκε στην επαρχία Τζι Λιν 吉林 (Jílín) στο χωριό της Τσανγκτσούν. Κατά τη διάρκεια του έτους 1920 έχοντας περάσει η οικογένειά του από φοβερή φτώχεια αποφασίζει σε ηλικία μόλις 7 ετών να την εγκαταλείψει και να εισέλθει στο ναό Σαολίν για να γίνει μοναχός. Ο ηγούμενος του ναού Σαολιν του δίνει το όνομα και διδάσκεται την παραδοσιακή ύλη του ναού.

Στη συνέχεια θα μελετήσει με το διάσημο δάσκαλο του Κουνγκ Φου, Τσεν Σου 贞绪 (Zhēn Xù, 1893 - 1955) τα στυλ, Χόνγκ Τσουάν (Γροθιά Χόνγκ), Πάο Τσουάν (γροθιά κανόνι), Μέι Χουα Τσουάν (Γροθιά του άνθους της δαμασκηνιάς), Τσι Χινγκ (7 αστέρια), Κοντάρι Γιε Τσά, Σουάνγκ Κουάι (Διπλά σκαλιστήρια), Σιν Γι Πα κ.α.

Οι δάσκαλοι  Τσεν Σου και Τσεν Γου αμέσως παρατήρησαν την εξαιρετική ποιότητα στην καθημερινή πρακτική του Γιούνγκ Σιάνγκ. Παρ' όλη την σκληρή, καθημερινή διδασκαλία διέκριναν μεγάλη επιθυμία στην καρδιά του και την ικανότητά του να οδηγήσει ψηλά την πρακτική των πολεμικών τεχνών Σαολίν και αποφασίζουν να τον διδάξουν τα μυστικά των τεχνικών του«Τσι Να» – Αρπαγές Κλειδώματα και «Τιάν Σουέ»  点穴 (Diǎn Xué) - πίεση αρτηριών και βελονιστικών σημείων για μαχητικούς σκοπούς.

Κατά τα μέσα της δυναστείας Ming αρχίζει μια εποχή χάους και πολέμων στην Κίνα. Ο ναός των Σαολίν συνεχώς λεηλατείται από ληστές και κλέφτες. Ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ αρχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση και έχοντας κακό προαίσθημα για την ασφάλεια των αρχείων προσφέρθηκε ζητώντας άδεια από τον ηγούμενο Τσεν Σου 贞绪 να αντιγράψει όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία δίνοντάς του δύο βοηθούς για να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας το έργο σε τρεις μήνες.  Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1826 ο Γιούνγκ Σιάνγκ  ξεκινά το επίπονο έργο της αντιγραφής των βιβλίων του Κουνγκ Φου του ναού Σαολιν περνώντας ατέλειωτες ώρες χωρίς να φάει και να κοιμηθεί ενώ ακόμη και άρρωστος συνέχιζε το έργο του. Το έργο του ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1928 (αντιγράφοντας συνολικά 48 βιβλία) λίγο πριν την καταστροφή του μοναστηριού.

Στις 18 του ίδιου μήνα ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ λαμβάνει είδηση ότι ο πατέρας του είχε πεθάνει και την ίδια μέρα με εντολή του ηγούμενου αποχωρεί από το ναό σε ηλικία 16 ετών παίρνοντας μαζί του τα αντίγραφα των βιβλίων. Λίγους μήνες μετά λαμβάνει ένα γράμμα από το δάσκαλο Ντε Τσαν 德禅 που τον πληροφορούσε ότι ο στρατός έκαψε σχεδόν ολοσχερώς το ναό Σαολίν ζητώντας του να κρατήσει μυστικά τα αντίγραφα και να μην επιστρέψει μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Κίνα. Αδυνατώντας να βρίσκεται δίπλα στα αδέρφια του που μάχονταν ο νεαρός μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ  έκλαιγε συνεχώς. Τρεις φορές προσπάθησε να επιστρέψει στο ναό Σαολίν αλλά η οικογένειά του τον εμπόδισε. Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια μέχρι η Κίνα να απελευθερωθεί και η νέα κυβέρνηση να ανακαινίσει αρκετές φορές το ναό Σαολίν κατά τη διάρκεια αυτής της νέας περιόδου. Το έτος 1979 αποφασίστηκε το εκ νέου άνοιγμα του ναού Σαολίν  και ένα χρόνο αργότερα ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ  πήρε τα βιβλία που έκρυβε πίσω από τον τοίχο του σπιτιού του και επέστρεψε στο ναό Σαολίν. Ο δάσκαλος Ντε Τσαν 德禅  μαζί με άλλους μοναχούς που είχαν κρυφτεί στα βουνά και γλίτωσαν από την πυρκαγιά του 1928, ευχαρίστησε το μοναχό που προστάτεψε τα βιβλία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα λέγοντας συγκινημένος:  «Aν δεν είχατε κινηθεί έξυπνα όταν ήσασταν νέος θα είχε χαθεί μεγάλος θησαυρός του μοναστηριού Σαολίν! Να είστε ευλογημένος! Α Μι Τουο Φο!"

Την ίδια στιγμή η κινεζική κυβέρνηση αποφασίζει να αρχίσει τη συλλογή, οργάνωση και προώθηση του Σαολίν Κουνγκ Φου, σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και την Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και Αθλητισμού.

Το χειμώνα του 1982 ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ αρρωσταίνει βαριά στα πνεύμόνια, σε σημείο που να έχει μέχρι και αιμόπτυση. Δεν επιτρέπεται να φάει και να πιεί κανονικά και πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι ενώ μόλις και μετά βίας μπορεί να κινηθεί. Εν τω μεταξύ ακούγοντας για μια ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν πληροφορίες για την αναστήλωση του Σαολίν ζητά την βοήθεια ενός μοναχού, του Ντε Ουέν και υποβασταζόμενος από ένα ραβδί για να τον βοηθήσει να περπατήσει οδηγείται στην συνάντηση για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση των βιβλίων Σαολίν Τσουάν Που (Shaolin Quan Pu) την νέα έκδοση και Σαολίν Τσιν Να Φα (Shaolin Qin Na Fa).

Το 1983 η ασθένειά του επιδεινώθηκε. Κάθε μέρα ήταν και χειρότερα σε σημείο που το πρόσωπο του είχε κιτρινίσει και τα πρώτα σημάδια του τέλους του ήταν εμφανή... Ο ηγούμενος του ναού Σαολίν ερχόμενος σε επαφή με την οικογένειά του, τον παροτρύνει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τσανγκτσούν. Πριν από την αναχώρηση του από το μοναστήρι Σαολίν ο Γιούνγκ Σιάνγκ δίνει κάποια βιβλία στον μοναχό Ντε Ουέν και με δάκρυα στα μάτια του λέει:
 «Δεν έχω άλλες δυνάμεις και δεν μου απομένει πολύς χρόνος ζωής ακόμη. Σου δίνω αυτά τα βιβλία ως κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές ούτως ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν και  να αναπτύξουν το πραγματικό Σαολίν Κουνγκ Φου.»

Έτσι ενώ ο ίδιος το 1987 πέθανε λόγω της ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος τους θησαυρού του Σαολίν έζησε και παρέμεινε ζωντανό μέχρι τις μέρες μας χάρις σε εαυτόν.
Δείτε ακόμα
Επισκέψεις:7963
Αρχαία ιατρική των Σαολίν, Γι (醫Yī)
Ο ναός Σαολίν από την δημιουργία του, έγινε μια "αποθήκη" η οποία περιείχε ένα θησαυρό γνώσης πάνω στον τομέα των βοτάνων και την χρήση τους ταξινομώντας τα σε: τονωτικά, βάλσαμα, παυσίπονα, αναζωογονητικά και ενεργειακά για μάχη και θεραπεία. Η ευρύτατα αναπτυγμένη ιατρική παράδοση του ναού Σαολίν..

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών