H παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική

Μέθοδοι για τη διατήρηση της υγείας και τη προώθηση της μακροβιότητας έχουν παρουσιαστεί στη Κίνα εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) είναι ένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, που εφαρμόζεται με επιτυχία,τα τελευταία 3.000 χρόνια. Οφείλουμε να συμπεράνουμε, ότι η Π.Κ.Ι έχει μια συνέχεια στο χρόνο και το γεγονός αυτό πιστοποιεί την αρτιότητά της, γιατί ο χρόνος έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τα άχρηστα και τα ψευδή και να διατηρεί τα χρήσιμα και τα αληθινά.

Το πρώτο ιατρικό κείμενο "Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα" 黄帝内经 (Huáng Dì Nèi Jīng) αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η εκπαίδευση των σύγχρονων Κινέζων πάνω στην ιατρική του τόπου τους. Αυτό σημαίνει ότι η Π.Κ.Ι δεν είναι ένα νεκρό κειμήλιο του παρελθόντος, αλλά μία ζωντανή τέχνη και επιστήμη την οποία οι περισσότεροι Κινέζοι προτιμούν για να θεραπεύονται. Σήμερακαι στη Δύση, παραπάνω από το 1/4 του πληθυσμού χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία από τις μεθόδους θεραπείας της Π.Κ.Ι. Στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η Π.Κ.Ι βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του, ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο σύνολο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις , αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής "εικόνας ανισορροπίας". Το λεγόμενο σύνδρομο.
Ένας καταρτισμένος θεραπευτής που εφαρμόζει Π.Κ.Ι έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις ανισορροπίες της ροής της ενέργειας - το λεγόμενο "Τσι" 气 (Qì) και των δυσλειτουργιών του οργανισμού, πριν εκείνες εκδηλωθούν σε ασθένεια.

Σκοπός του είναι να παρατηρεί και να διορθώνει τη διαταραχή στην ομοιόσταση του οργανισμού, πριν παγιωθεί η αρρώστια. Έτσι, η εφαρμογή της Π.Κ.Ι είναι σημαντικότατη και όσων αφορά στη πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τη Π.Κ.Ι, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ενέργεια "Τσι" 气 (Qì). Τα κανάλια αυτά ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως yin-yang. Η υγεία μας έγκειται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων. Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, το qi των μεσημβρινών οδηγείται σε κατάσταση υπερπληρότητας ("μπλοκάρισμα") ή ανεπάρκειας. Αυτή ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε σαν δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.

Οι διάφοροι κλάδοι της Π.Κ.Ι είναι

  • θεραπεία μέσω μάλαξης και σωματικού χειρισμού
  • θεραπεία μέσω βελονισμού
  • θεραπεία μέσω άσκησης και αναπνοής
  • θεραπεία μέσω διατροφής
  • θεραπεία μέσω διαλογισμού
  • θεραπεία μέσω βοτάνων και φυσικών φαρμάκων

Η γνωριμία με την Π.Κ.Ι μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική διαδικασία που μπορεί να αλλάξει ριζικά το τρόπο ζωής του καθένα μας.

Επιμέλεια άρθρου από την Βεατρίκη Βλαστάκη (www.shiatsu-massage.gr)

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών