Ο χαρακτήρας "Τάο" 道 (Dào) - Ατραπός

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της περιόδου "Εμπόλεμων Κρατών" 戰國 (Zhàn Guo), η διδασκαλία της "Ατραπού", ή "Τάο" 道 (dào) ήταν στο απόγειό της. Ο κόσμος τότε μιλούσε με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για το Τάο, για την αλήθεια και τα δόγματα της φιλοσοφίας και της θρησκείας που εφαρμόζονταν με πρακτικό τρόπο στον ανθρώπινο κόσμο. Αυτό περιλάμβανε στο πώς να συμπεριφέρονται ως αξιωματικοί του δικαστηρίου, πώς να ενεργούν οι αυτοκράτορες, από το πως μπορούν να διεξάγονται ορθά οι διάφορες επιχειρήσεις κα τα σχέδια των ανθρώπων...
Μια από τις πιο διάσημες διδασκαλίες ήταν το Τάο του Λάο Τσε, που δίδαξε τους ανθρώπους πώς να καλλιεργήσουν και να ανυψώσουν την ατομική τους ηθική.

Όμως ποιά είναι πραγματικά η ετυμολογία του χαρακτήρα Τάο 道; Ας ρίξουμε μια ματιά στην αρχική του μορφή, προκειμένου να κατανοήσουμε την έννοια. Το ιδεόγραμμα 道 απεικονίζει ένα δρόμο που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, καθένας από τους οποίους φαίνεται να οδηγεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Το πάνω - μεσαίο μέρος το ιδεογράμματος απεικονίζει το χαρακτήρα 首 (shǒu), που σημαίνει βαθιά σκέψη ή δισταγμό. Το κάτω μέρος, αντιπροσωπεύει κάποιον που παίρνει από το χέρι ένα άτομο που έχει χαθεί. Έτσι βάζοντας τις δυο έννοιες μαζί, ο χαρακτήρας Τάο 道 σε ένα επιφανειακό επίπεδο σημαίνει "να φέρει πίσω τους παραστρατημένος ανθρώπους στο σωστό δρόμο". Έτσι, κατά τη διάρκεια ζωής του κάποιος, να βρει το σωστό "Δρόμο".
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών