Πλατύ σπαθί Σάολιν 少林刀 (Shàolín Dāo)


Το πλατύ σπαθί αποτελούσε και αποτελεί τη βάση όλων των αιχμηρών όπλων και ένα από τα πιο σημαντικά όπλα του ναού Σαολίν, καθώς επίσης και του κινέζικου στρατού. Η Σαολίν σπάθα είναι ένας ξεχωριστός τύπος εύκαμπτης λεπίδας, ευέλικτης και ελαφριάς πράγμα που την κατέστησε σαν ένα πολύ δημοφιλές όπλο. Ο κύριες κινήσεις που χρησιμοποιούνται είναι διάσπαση, σάρωση, παρενόχληση, κόψιμο, κάρφωμα κλπ. Όταν κινείται το σπαθί μοιάζει με τον άνεμο και τα σύννεφα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μάχες κοντινής απόστασης. Το μήκος και το πλάτος αυτού του όπλου ποικίλουν και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον χρήστη. Για αυτό το λόγο ήταν προσαρμοσμένο ώστε να ικανοποιεί τις ατομικές ανάγκες του κάθε μοναχού πολεμιστή. 

Σήμερα υπάρχουν διάφορες φόρμες που προέρχονται από την αρχαία εποχή όπως η  μεγάλη σπάθα, διπλή σπάθα, σπάθα της ζώνης, σπάθα "το κεφάλι της τίγρης", το Μέι Χουά Ντάο (Mei Hua Dao) "Η σπάθα του άνθους της δαμασκηνιάς", η Τσούι Φανγκ Ντάο (Zhui Feng Dao) "Η σπάθα που καταδιώκει τον άνεμο", η Τσούο Σαν Ντάο (Zuo Shan Dao) "Η σπάθα που κάθεται στο βουνό", η Κουίν Τανγκ Ντάο (Gun Tang Dao) "Η σπάθα που κυλάει στην αίθουσα", η Γου Λονγκ Ντάο (Wo Long Dao), "Η σπάθα του ξαπλωμένου λιονταριού", Νάν Ντάο 南刀 (Nán Dāo) "Το μαχαίρι του Νότου", Τού Πι Ντάο 独臂刀 (Dú Bì Dāo) "Το σπαθί του μονόχειρα", το Τσουίν Τσιού Ντάο (Chun Qiu Dao) "Η σπάθα της άνοιξης και του φθινοπώρου".
 
Λέγεται ότι στον κύκλο των Κινέζικων πολεμικών τεχνών η σπάθα θεωρείται ένας θησαυρός στην τέχνη του πολέμου. Αν θες να εξασκήσεις αυτό το όπλο θα πρέπει να θυμάσαι τον ακόλουθο τύπο:

Κόβεις το πρόσωπο από μπροστά καθώς κομματιάζεις το λαιμό από πίσω.
Χωρίζεις τα χέρια στα δύο καθώς κόβεις τις οπλές του αλόγου.
 
Έτσι λοιπόν η σπάθα χρησιμοποιείται με μεγάλη ταχύτητα, επιτίθεται άμεσα στα ζωτικά μέρη, όπως το κεφάλι, το λαιμό και το στήθος κ.α. Στις μάχες με αυτό το όπλο ή δράση ήταν τόσο γρήγορη και δυνατή που οι εχθροί δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εύκολα. Επίσης η έκρηξη της εύκαμπτης αλλά κοφτερής σαν ξυράφι - λεπίδας στο σώμα του θύματος, προκαλούσε επιπόλαια εξωτερικά τραύματα. Φυσικά στις ειρηνικές μέρες μας χρησιμοποιείται σαν όπλο δεξιότητας και δεν έχει κανένα χαρακτήρα πρόκλησης βλάβης κανενός.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών