72 τέχνες του ναού Σαολίν - Γιν (σκληρό) Τσι Κουνγκ 少林硬气功 (Yin Qi Gong)

Το Σαολίν Γιν Τσι Κουνγκ 少林硬气功 (Shaolin Yin Qi Gong), αναμφισβήτητα αποτελεί σήμα κατατεθέν στις σύγχρονες παρουσιάσεις Σαολίν Κουνγκ Φου και για πολλούς φαντάζει υπεράνθρωπο και μυστηριώδες. Ξύλα που σπάνε σε χέρια και πόδια, μεταλλικές ράβδοι θρυμματίζονται σε κεφάλια, λόγχες που λυγίζουν στο λαιμό, καρφίτσες που τρυπούν τζάμια και άλλα πολλά που εντυπωσιάζουν τους θεατές των παραστάσεων Σαολίν, μοιάζουν να κρύβουν κάποιο μυστικό αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό.

Είναι γνωστό ότι στο σώμα μας υπάρχουν κλειδωμένες δυνάμεις που έρχονται στο φως μόνο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ιδιαίτερες περιστάσεις. Μια ακραία περίπτωση ανάγκης ή κίνδυνου δημιουργούν εξαιρετικές βιοχημικές αντιδράσεις που εξοπλίζουν το σώμα με υπερφυσική δύναμη.

Το Σαολίν Γιν Τσι Κουνγκ ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο καλλιέργειας της εσωτερικής δύναμης. Οι Σαολίν επεδίωκαν ανέκαθεν το υπερβατικό και μέσα στα χρόνια μελέτης και της βαθιάς γνώσης του ανθρώπινου σώματος μεθόδευσαν το πως κάποιος μπορεί να ξεκλειδώνει την κρυμμένη εσωτερική του δύναμη και να την εξωτερικεύει θεληματικά για να προστατεύσει το σώμα του αν υπάρξει ανάγκη, ή να την χρησιμοποιήσει σε αυτοάμυνα.

Η "σκληρή" ενεργειακή άσκηση, Σαολίν Γιν Τσι Κουνγκ είναι μια πολεμική δεξιότητα του Σαολίν Γου Κουνγκ 少林武功 (Wu Gong) που ασκείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το σκληρό Τσι Κουνγκ έχει δύο πτυχές. Η μία είναι για την προετοιμασία του σώματος να αντεπεξέλθει σε ακραία χτυπήματα και επιθέσεις, (είχε εφαρμογή όταν δεν υπήρχαν οι σφαίρες, αλλά μόνο τα παραδοσιακά κινεζικά όπλα της όπως λόγχες, σπαθιά, κοντάρια κλπ). Η άλλη αφορά την ενίσχυση των διαφόρων μερών του σώματος για την χρήση τους σαν όπλο (χέρια, δάχτυλα, πόδια, κεφάλι).

Η άσκηση εστιάζεται στην ενίσχυση των ευαίσθητων σημείων του σώματος όπως κεφάλι, λαιμός, γεννητικά όργανα, πλευρά κ.α. και η μέθοδος είναι σχετικά απλή. Μέσω ανεκτών χτυπημάτων που προκαλούνται εκούσια στα σημεία αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον ίδιο τον ασκούμενο, τα αδύνατα σημεία γίνονται "δυνατά" και ικανά να αντέξουν χτυπήματα από ξύλο, τρυπήματα από λόγχες, λακτίσματα κ.α.

Η τεχνική επίσης συνίσταται από συγκέντρωση, διαλογισμό και σωστή αναπνοή ώστε η ζωτική ενέργεια να καθοδηγηθεί αποτελεσματικά στο μέρος του σώματος που πρέπει να προστατευτεί. Με την μέθοδο αυτή το ευαίσθητο σημείο όχι μόνο αντέχει τα χτυπήματα (από ξύλο, σίδερο κλπ) αλλά επιπλέον δεν τραυματίζεται, ούτε και μένουν σημάδια ή μώλωπες.

Το Σαολίν Γιν Τσι Κουνγκ ή το εξωτερικό - σκληρό Τσι Κουνγκ μπορεί να φαίνεται απλό στην θεωρία αλλά είναι μια τέχνη που απαιτεί πολλά έτη εξάσκησης. Επίσης μπορεί να γίνει επικίνδυνο και επιβλαβές, αν δεν γίνει υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Το Γιν Τσι Κουνγκ δεν μπορεί να μαθευτεί μέσω βιβλίου ή από ένα βίντεο. Θα πρέπει να διδάσκεται από έναν πραγματικό δάσκαλο Σαολίν ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του ασκούμενου.

Στα σκληρά Τσι Κουνγκ συγκαταλέγονται τεχνικές όπως το "Σιδερένιο Πουκάμισο 铁衫", "Χρυσή Καμπάνα 金鐘罩", "Σιδερένιο Κεφάλι 铁头功", "Διαμαντένιο Δάχτυλο 一指金刚法", "Το Δαχτυλο Ζεν" 一指禪功 κ.α. Στο σύνολό τους οι τεχνικές είναι 72 και είναι γνωστές ως οι "72 δεξιότητες του ναού Σαολίν".

Είναι δύσκολο κάποιος να εκπαιδευθεί και στις 72 τέχνες. Συνήθως, οι άνθρωποι δεν έχουν υπομονή. Θα πρέπει κάποιος να πηγαίνει βήμα βήμα και η πρόοδος να είναι βαθμιαία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.Οι αρχάριοι που δεν έχουν αποτελέσματα σύντομα τα παρατάνε σε μερικούς μήνες ή μισό χρόνο ή σταματούν στα μισά του δρόμου. Άλλοι ενώ είναι ήδη κοντά στην "επιτυχία" δεδομένου ότι είναι γεμάτοι από ματαιοδοξία, σταματούν κι αυτοί την εκπαίδευση. Υπάρχουν όμως άνθρωποι με ισχυρή βούληση που επιμένουν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους και τέλος το επιτυγχάνουν.

Στην θεωρία πρόκειται για ένα απλό και εύκολο πράγμα, για παράδειγμα, μέθοδο της άσκησης του "Διαμαντένιου Δάχτυλου 一指金刚法" δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και ως εκ τούτου, είναι δυνατό να εκπαιδεύσει κανείς τον εαυτό του εύκολα οπουδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μια αρχαία ιστορία μας διηγείται ότι στο τέλος της δυναστείας Τσινγκ, ο Μα Σι Κουνγκ (Ma Xi Gong), ένας μαθητής ενός γνωστού μοναχού, του Τσουν Μι (Chun Mi) είχε εκπαιδευτεί στο "Διαμαντένιο Δάχτυλό" 一指金剛法. (Yi Zhi Jin Gang Fa). Όταν περπάταγε ή καθότανε, "κάρφωνε" το δάχτυλό του σε τοίχους, έδαφος, δέντρα και άλλα αντικείμενα. Με μια λέξη, το έκανε παντού σε ότι έβρισκε. Σε μια διαδρομή στο βουνό συνάντησε μια συμμορία ληστών που ήθελε να τον ληστέψει. Χωρίς να πει ούτε μια λέξη πήρε μια πέτρα, την έσπρωξε με το δάχτυλό του και η πέτρα έσπασε σε μικρά κομμάτια. Οι ληστές τράπηκαν σε φυγή έντρομοι.

Αριστερά στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε το δέντρο που ασκούνταν στο "Διαμαντένιο Δάχτυλο" ο μοναχός Σι Χάι Τανγκ 释海灯. Μπορεί να διακρίνει κανείς τις τρύπες από την χρόνια εξάσκησή του.

Μια άλλη ιστορία μας λέει ότι κατά την περίοδο της δυναστείας των Μινγκ, ο Γιουάν Τσενγκ (Yuan Cheng), ένας γνωστός μοναχός, εκπαιδευόταν στα χτυπήματα με την παλάμη ανοικτή στον αέρα 追風掌, χρησιμοποιώντας κάθε λεπτό που είχε ελεύθερο χρόνο. Το έκανε από το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν ήταν μέσα ή έξω από το μοναστήρι Σαολίν χωρίς να σταματά. Κάθε μέρα χτυπούσε στον αέρα τουλάχιστον 10.000 φορές. Όταν ήταν 40 χρονών, περιπλανήθηκε στα βουνά της επαρχίας Gui Zhou. Ξαφνικά όρμηξε μια τίγρη πάνω του. Ο Γιουάν Τσενγκ κίνησε μόνο την παλάμη του και η τίγρη πετάχτηκε μακριά.

Ανάλογα με την αφοσίωση και την επιμονή, μερικές τεχνικές μπορεί να κατακτηθούν μετά από 3 μήνες άσκησης, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα τριών ετών. Έτσι, είναι απλό και συγχρόνως δύσκολο να κατακτηθούν όλες οι μέθοδοι, διότι απαιτεί τεράστιες προσπάθειες για να γίνει αυτό. Το κυριότερο πράγμα είναι θέληση και επιμονή. Αυτός είναι ο τρόπος για την επιτυχία! Σκληρή εξάσκηση!

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών