Ο χαρακτήρας "Τιέν" 天 (Tiān) - Ουρανός

Το κινέζικο ιδεόγραμμα Τιέν 天 (tiān) συμβολίζει τον ουρανό ή το στερέωμα και χρησιμοποιείται επίσης για να αναφερθεί στο Θεό, τη φύση ή ό,τι είναι φυσικό, ή έχει την έννοια της ημέρας.

Το 天 (tiān) είναι ένα σύνθετο ιδεόγραμμα το οποίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο κάτω μέρος είναι ο χαρακτήρας "Τα" 大 (dà, dài), πράγμα που σημαίνει μεγάλο, ή μεγάλη. Το σύμβολο 大 απεικονίζει έναν άνθρωπο με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα, εμφανιζόμενος έτσι πολύ μεγάλος.

Στο χαρακτήρα 天 (tiān), η οριζόντια γραμμή πάνω από το 大 υποδεικνύει το χώρο ή την διάσταση που υπάρχει πάνω από την ανθρωπότητα, δηλαδή τον ουράνιο θόλο ή το στερέωμα.

Παραδείγματα των όρων που περιλαμβάνουν το "Τιέν" 天 (tiān) είναι το 'Τζιν Τιεν" 今天 (jīn tiān) που σημαίνει σήμερα, "Μινγκ Τιέν" 明天 (míng tiān) - αύριο, "Τζουό Τιέν" 昨天 (zuó tiān) - το χθες, "Τιέν Κάι" 天才 (tiān cái) - ιδιοφυΐα ή φυσικό ταλέντο, "Τιέν Γουέν" 天文 (tiān wén) - η αστρονομία, "Τιέν Ρεν" 天然 (tiān rán) - το φυσικό - μη τεχνητό, "Τιέν Σιν" 天性 (tiān xìng) - το ένστικτο ή φυσική διάθεση και "Τιέν Κουό" 天國 (tiān guó) - η ουράνια βασιλεία.

Το "Τιέν Τσι" 天氣 (tiān qì) αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες ή το κλίμα, όπου "Τσι" 氣 (qì) σημαίνει φυσικό αέριο, ο αιθέρας, ο αέρας, ή «ζωτική ενέργεια», μια θεμελιώδης έννοια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ένας άλλος όρος για τον καιρό είναι "Τιέν Σε" 天色 (tiān sè), κυριολεκτικά "το χρώμα του ουρανού."

天命 (tiān mìng), η «Εντολή του Ουρανού», ή η θέληση του ουρανού, αναφέρεται στην αρχαία κινεζική πεποίθηση ότι ο ουρανός παραχώρησε το θεϊκό δικαίωμα κυβερνώντος σε εκείνους που είναι ηθικά άξιος. 命 (mìng) φέρει μια σειρά από έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της τη ζωή, η μοίρα ή τύχη, ή μια παραγγελία ή εντολή.

Ένας παρόμοιος όρος για την θεϊκή βούληση είναι 天意 (tiān yì), όπου 意 (yì) αναφέρεται σε πρόθεση ή επιθυμία / επιθυμία.

天下 (tiān xià) μεταφέρει την έννοια του να είναι κάτω από τον ήλιο ή τον ουρανό και αναφέρεται στον κόσμο ή την κοινωνία γενικότερα, ή σε ένα συγκεκριμένο έθνος ή αυτοκρατορία.

Υπάρχουν πολλά ιδιώματα και φράσεις που χρησιμοποιούν τον όρο 天下 (tiān xià). Ένα παράδειγμα είναι 天下太平 (tiān xià tài píng), ή «ειρήνη (太平, tài píng) βασιλεύει πάνω από τη γη."

Ένα άλλο παράδειγμα είναι 天下 興亡, 匹夫 有 責 (tiān xià xīng wáng, pǐ fū yǒu zé), το οποίο αναφέρει ότι η άνοδος (興,xīng) και η πτώση (亡, wáng) της χώρας ή της κοινωνίας είναι η ανησυχία του κάθε ατόμου, ευθύνη ευθύνη (責, Zé) κάθε ανθρώπου (匹夫,pǐ fū) (有, yǒu) .

天下 無 難事, 只怕 有心人 (tiān xià wú nán shì, zhǐ pà yǒu xīn rén) μεταφέρει την αρχή ότι δεν υπάρχουν (無, wú) δυσκολίες (難事, nán shì) στον κόσμο (που δεν μπορεί να ξεπεραστούν) με αποφασιστικότητα, ή κυριολεκτικά ανθρώπων (人, rén) που έχουν (有, yǒu) "καρδιά" (心,xīn).

Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι η ανθρωπότητα πρέπει να συμμορφωθούν με την αρχή 天人合一 (tiān rén hé yī) - να ενωθούν 合一 (hé yī), του ουρανού, δηλαδή πίστευαν στην αμοιβαία αλληλεξάρτηση του ουρανού και της ανθρωπότητας. Η αρχή εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα όντα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, και πρέπει να συνυπάρχουν σε αρμονία με, τον ουρανό και τη γη.

Η έκφραση 天時地利人和 (tiān shí dì lì rén hé), που μεταφράζεται ως "ευνοϊκός χρόνος και τόπος για την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων", όπου αυτό αντανακλά την αρχαία κινεζική πεποίθηση ότι, με σεβασμό στον ουρανό και τη γη, η ανθρωπότητα θα απολαύσει μια αρμονική ζωή γεμάτη ευγνωμοσύνη και ευλογίας.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών