Η κληρονομιά του Μποντιντάρμα

Πολλές δεκαετίες μετά από το θάνατο του Μποντιντάρμα, όπως είναι καταγραμμένο από τον ανώτερο υπάλληλο Λί Τσίνγκ (Li Ching) της δυναστείας Τανγκ (Tang, 618-907) κατά τη διάρκεια της συντήρησης του μνημείου, ένα σιδερένιο κουτί βρέθηκε θαμμένο στο έδαφος της σπηλιάς, το οποίο δεν ήταν σφραγισμένο αλλά κολλημένο με ένα παράξενο είδος κόλλας. Μετά από μια μακροχρόνια και σκληρή προσπάθεια, οι ιερείς κατόρθωσαν να ανοίξουν το κουτί. Μέσα ήταν γεμάτο από κερί και κάτω από αυτό, δύο χειρόγραφα που γράφτηκαν από τον ίδιο τον Μποντιντάρμα.

Η ύπαρξή τους αγνοούνταν από πολλές γενεές και η ανακάλυψη αυτή έφερε μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωσή τους, επειδή είχαν γραφτεί στη γλώσσα Τιέν Τσου (Tien Chu), μια γλώσσα της Ινδίας. Μια αποστολή από το ναό Σαολίν πήγε στο βουνό Εμέι (Emei), στην επαρχία Σίτσουαν (Sichuan), ψάχνοντας κάποιον που θα μπορούσε να μεταφράσει αυτά τα ιερά κείμενα. Φθάνοντας εκεί βρήκαν έναν ινδό μοναχό τον Πουολομί (Puo Lo Mi), ο αποκαλούμενος κόκκινος μαλλιαρός μοναχός.

Συμφώνησε πρόθυμα να μεταφράσει τα χειρόγραφα, αλλά αν και προσπάθησε απελπισμένα, κατάφερε να μεταφράσει μόνο ένα μικρό κομμάτι διότι είχε γραφτεί σε μια αρχαία διάλεκτο, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ινδία από βουδιστές.«Σεβαστοί δάσκαλοι αυτά που έχουν γραφτεί σε αυτά τα βιβλία σύμφωνα με τη σοφία του φωτισμένου, είναι σημαντικότατα και βαθιά σε νόημα, πιο βαθιά από τα νερά.», είπε στους μοναχούς Σαολίν. Οι μοναχοί τον προσκάλεσαν στο ναό Σαολίν για να εργαστεί εκεί με ευκολία και ανενόχλητος. Ο Πουολομί δέχτηκε αμέσως.

Τρία έτη μεγάλης προσπάθειας είχαν περάσει και ο Πουολομί όχι μόνο μετάφρασε τα βιβλία, αλλά ήταν βελτιωμένος στην ενέργεια και στη δύναμη, δεδομένου ότι μελετούσε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφτηκαν στα βιβλία από τον ίδιο τον Μποντιντάρμα. Ο Πουολομί έμεινε στο ναό Σαολίν μέχρι το τέλος της ζωής του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους «μεγάλους» δασκάλους Σαολίν.

Όταν ήταν έτοιμος να αφήσει αυτόν τον κόσμο, κάλεσε τους ιερείς και τους ανήγγειλε:

Ο αρχαίος δάσκαλος άφησε ως κληρονομιά σε όλους μας, το Γι Τζιν Τζινγκ (Yi Jin Jing), το διάσημο βιβλίο της αλλαγής των μυών και των τενόντων και το Σι Σουέι Τζινγκ (Χi Sui Jing), ένα θαυμάσιο χειρόγραφο για την εξυγίανση των συναισθημάτων.

Το βιβλίο  Γιν Τζιν Τζινγκ (Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων 易筋经) περιέχει ασκήσεις της αλλαγής των μυών και των τενόντων, ισχυρές ασκήσεις Τσι Κουνγκ (QiGong) καθώς και το Λουόχαν Σίμπα Σόου (Luohan Shiba Shou) «18 τεχνικές χεριών του μαθητή του Βούδα». 

Το Λουόχαν Σίμπα Σόου ή αλλιώς Λούογιανγκ Σίμπα Σόου (Luoyang Shiba Shou), ή Λουόχαν Σίμπα Τσουάν (Luohan Shiba Quan), θεωρείται τα θεμέλια και η αυθεντικότερη τέχνη του ναού Σαολίν.

Από την άλλη μεριά το βιβλίο Σι Σουέι Τζινγκ (Πραγματεία καθαρισμού μυελού/εγκεφάλου 洗髓经) είναι πιο μπερδεμένο, παράξενο και περίπλοκο βιβλίο. Είναι άσκηση Τσι Κουνγκ που είναι ειδικευμένη να οδηγήσει το Τσι στον μυελό των οστών για να καθαρίσει, ή στον εγκέφαλο για να θρέψει το πνεύμα με στόχο την φώτιση.

Αυτή η γνώση δεν θα πρέπει να περάσει σε μη μοναχούς, 
αλλά μόνο σε εκείνους που ζουν κάτω από τους όρκους Ντάρμα.

Οι ιερείς συμφώνησαν ομόφωνα να είναι αυτός ο τρόπος. Μόνο οι ορκισμένοι ιερείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την γνώση και κανένας άλλος. Έτσι αυτές οι μέθοδοι κατάρτισης, πέρασαν κρυφά από πολύ λίγους αποστόλους σε κάθε γενεά των μοναχών Σαολίν. 

Μετά τον θάνατο του Μποντιντάρμα οι απόστολοι ίδρυσαν το «τάγμα των 18 Λουόχαν». Κατά συνέπεια καθιέρωσαν 18 αφιερωμένους φύλακες των 18 πυγμών του Ταμό, Λουόχαν Σίμπα Τσουάν, που o καθένας ήξερε μια τεχνική. Σήμερα συνεχίζοντας αυτή τη διαταγή ονομάζονται 18 αρχιερείς του ναού Σαολίν. Για να θυμούνται οι ιερείς τον μεγάλο δάσκαλο γράψανε σε μια πέτρα, που υπάρχει μέχρι σήμερα και λέει:

...ήταν στους ουρανούς της δύσης για 28 προγόνους, 
ήρθε στο ανατολικό έδαφος να πιστοποιήσει τον τρόπο...

Οι ασκήσεις του Μποντιντάρμα άλλαξαν τον τρόπο που ασκούσαν το Κουνγκ Φου οι μοναχοί και αυτό ήταν μία βασική ανάπτυξη στην εξέλιξη των πολεμικών τεχνών των Σαολίν. Το 700 μ.Χ. οι μοναχοί Σαολίν απέκτησαν την φήμη ότι ήταν ανίκητοι.

Μετά τον Ταμό ακολούθησαν οι πατριάρχες του ναού, 
  • Χούι Κο 慧可 (Huì Kě) 486-593 μ.Χ., 
  • Σενγκ Σαν 僧璨 (Sēng Càn) πέθανε το 606 μ.Χ. , 
  • Ντάο Σινγκ 道信 (Dào Xìn) 597-651 μ.Χ. , 
  • Χουνγκ Τζεν 弘忍 (Hóng Rěn) 601-675 μ.Χ. και 
  • Χούι Νενγκ 慧能 (Huì Néng) 637-713 μ.Χ.
Στην περίοδο της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Tang 618-907 μ.Χ.) ο ευλαβής Χούι Νενγκ,o πατριάρχης της 6ης γενεάς του βουδιστικού Τσαν, έδωσε επιπρόσθετη μεγαλοπρέπεια στην θεωρία του Τσαν και σήμερα θεωρείται ο τελευταίος αρχιερέας της άμεσης καταγωγής του Μποντιντάρμα.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών